Zelenina v kuchyni

Zelenina – náš milenec v kuchyni

Není příliš zdravé ze sebe dělat králíka – respektive jíst pouze ovoce a zeleninu. To již hraničí s ubližováním vašemu organismu nikoli prospíváním.

Mít však bohatý jídelníček na zeleninu, je jen ku prospěchu.

Proč náš milenec?

Z toho důvodu, že mnoho žen jí zeleninu po tajnu, aby si nepoškodili pověst anti dietářky. Ale teď vážně, mnoho lidí a to nejen žen, ale i mužů a dokonce i dětí se naučili mlsat zdravěji než kdy předtím. Mají-li na něco chuť, ať už večer či v noci, většinou sáhnout třeba po ředkvičce, okurce, paprice či cherry rajčátku. Po něčem malém, zdravém a lehce konzumovatelném.

Co z toho plyne pro náš organismus?

Více než byste čekali. Opravdu. Naučíte-li se komponovat zeleninu do vaší běžné každodenní stravy, ucítíte mnoho zlepšení jako například

  • více energie
  • méně únavy
  • silnější imunitu
  • zdravější metabolismus
  • dobrou náladu
  • uvolněnější
  • budete podávat lepší výkony
  • více soustředěnosti
  • mít hezčí postavu
  • nebudete tolik přibírat (vyměníte-li čokoládu za mrkev)

Milý bonus je, že nikdo přeci netvrdí, že váš oběd musí vypadat stylem květák, celer a brokolice. Avšak honí vás mlsná, pak je lepší sáhnout po zelenině.

Rozvrh dne

  • snídaně
  • na snídani si můžete k vašemu oblíbenému toustu nebo rohlíku či chlebu dát ředkvičku, nebo pár cherry rajčátek či několik koleček papriky
  • svačinka
  • na svačinku si můžete dát jablko, banán nebo třeba pomeranč,
  • v případě, že byste se striktně chtěli držet svého zeleninového milence, naservírujte si třeba kedlubnu nebo mrkev
  • oběd
  • obědváte-li rádi maso, dobrým partnerem vám bude třeba květák, brokolice, dušená mrkev, špenát, kopr (jakákoli zelenina, kterou máte rádi)
  • svačinka
  • k odpolední svačince si můžete dát například bílý jogurt s mysli a čerstvými malinami, jahody, borůvkami, mandarinkami nebo ananasem
  • zkrátka s čímkoli co vám chutná
  • pro zeleninu je vhodný čerstvý hrášek, nebo dušená kukuřice atd.
  • večeře
  • nezapomeňte do teplé večeře zakomponovat pár prvků zeleniny nebo luštěniny (fazole, čočka atd.)

Pravdou je, že děti nemají rádi hlavně vařenou a dušenou zeleninu, ale ta čerstvá už jim chutná mnohem více. Máte-li v plánu naučit mlsat zdravěji i své děti ne jen sebe, pak to zkuste s čerstvou zeleninou a ovocem.

You may also like...