Máte ve svém jídelníčku ovesné vločky?
Pokud ne, rychle je do něj zařaďte, vaše tělo o hodně přichází! Ovesné vločky řadíme mezi zdravé potraviny už nějakou dobu. Proč tomu tak je?
Výborný zdroj energie
Ovesné vločky jsou výborným zdrojem energie, jsou vhodné jako vydatná, dobře stravitelná snídaně, která vám dodá energii na celé dopoledne. Pokud vás čeká náročný trénink nebo se chystáte na hory, je snídaně ve formě vloček výbornou volbou!
Jak vločky připravit?
Můžete je upravit na sladkou i slanou variantu. Např. kaše z ovesných vloček, je rychlá, jednoduchá a hlavně chutná. Jak na ni? Ovesné vločky přivedeme k varu ve vodě či mléku, přidáme med, skořici a ozdobíme čerstvým oblíbeným ovocem.
Vločky pouští uzdu vaší fantazii, můžete je kombinovat s ořechy, kakaem, ovocem čerstvým či sušeným, s různými sirupy, povidly apod.
Pokud rádi snídáte smoothie, vločky mohou být jeho součástí. Můžete vyzkoušet třeba banánové smoothie, do kterého přisypete vločky (na 1 banán asi 3 lžíce), přidáte trochu vody a máte skvělou snídani. Pro ozvláštnění můžete doplnit kokosem, skořicí či mandlemi.
Vyzkoušejte zdravé mlsání!
Vločky můžeme využívat také při pečení různých dezertů. Stačí vločky pomlít na prášek (aby se podobaly mouce) a nahradit tak polohrubou či hrubou pšeničnou mouku. Já osobně je nejraději kombinuji s moukou pohankovou.
Můžete je využít při přípravě sušenek, cookies nebo lívanců.
Tip na recept:
Banánové muffiny
Suroviny:
- 2 vejce
- 150g třtinového cukru
- 200ml slunečnicového oleje
- 100ml mléka
- 2 banány
- 150g hladké pohankové mouky
- 100g pomletých ovesných vloček
- ½ balení BIO kypřícího prášku
- 2 lžíce holandského kakaa
Postup
Vejce ušlehejte s cukrem, pomalu přidávejte olej a mléko. Vidličkou namačkejte banány, přidejte do směsi. V druhé míse smíchejte pohankovou mouku s ovesnými vločkami, přidejte kypřící prášek a kakao. Sypkou směs pomalu a postupně zašlehávejte do první mísy.
Těsto nalijte do forem na muffiny, vložte do předehřáté trouby na 150 stupňů a pečte asi 15minut.